Husky Siberian


Istoria cainelui Husky siberian


Istoria cainelui Husky siberian

Husky Siberian apare odata cu Leonard Seppala, care aduce caini in America de nord. In aceasta zona deja existau caini eschimosi, iar importul de caini adusi de Leonard Seppala in imperecherea cu cainii eschimosi creaza un caine mai rapid care devine rapid popular, si prin faptul ca le place sa munceasca si au o personalitate vesela.
Incepand cu anii 1920 si '30, apar cursele cu sanii trase de caini. Acesti caini sunt dusi in sate si imperecheati cu rasa Alaska Malamute.

Cainele Husky Siberian se crede ca provine din tribul Chukchi, din partea de est a peninsulei siberiene. Acest trib avea nevoie de un caine care sa traga in conditii vitrege de frig si pe distante lungi sanii incarcate cu vanat si nu numai. Acesti caini au fost folositi in 1908 in cursa All-Alaskan Sweepstakes, o cursa de 408 mile cu sanii trase de caini. Prima echipa de caini care trag la sanie a fost inregistrata oficial in 1909 la cursa All Alaska Sweepstakes Race of 1909. In acelasi an au fost importati acesti caini de catre Charles Fox Maule Ramsay si echipa sa, si sania condusa de John "Iron Man" Johnson a castigat cursa de 400mile in 1910.
Ulterior au fost folositi in Al Doilea Razboi Mondial cu unitatile de salvare Army's Arctic Search and Rescue Unit.

In 1925, orasul Nome din Alaska a fost lovit de difterie, iar medicamentele rapid necesare au fost aduse cu cainii rapizi Husky Siberieni.

Crescut in partea de Nord-Est a Asiei, ca si caine care trage la sanie, cainele Husky Sibrian este cunoscut pentru placerea, forta si rezistenta sa de a munci. Original din zonele friguroase, cainele are o blana mai groasa si mai calduroasa decat alti caini. El a fost creat pentru a deservi necesarului de vanatoare al locuitorilor din Alaska, si a devenit crucial pentru supravietuire acestor oameni.

In 1930, AKC recunoaste aceasta rasa.