Husky Siberian


Standard Husky Siberian


Standard Husky Siberian

Trasaturi generale:
Cainele Husky Siberian este un caine de talie medie, rapid si paseste usor, liber si gratios in miscare. Are corpul modeat, si bine imblanit, urechi drepte si coada cu blana lungime medie, sugerand provenienta sa nordica. Mersul sau este usor, si pare fara de efort. Functia sa la baza e mai mult sa stea in ham, carand ceva, sau tragand la sanie pe distante impresionante. Proportiile corpului sau si forma corpului formeaa un echilibru de putere, viteza si anduranta. Masculii Husky Siberieni sunt mai solizi, dar nu grosolan. Femelele a trasaturi mai subtiri, mai feminine, dar nu sunt lipsite de forta.

Dimensiuni
Inaltimea: masculi au 0,53m - 0,58m la greaban. Femelele au aproximativ 0,508m - 0,559m inaltime la greaban. Greutatea: masculi 45 spre 60 pounds (1 pound = 0.45359237 kilograme), 20-27kg. Femelele au o greutate aproximativa cuprinsa intre 35 si 50 pounds, 15kg-23kg. Greutatea e proportionala cu inaltimeat. Cifrele referitoare la greutate reprezinta limitele de greutate pentru diferite intervale de inaltime. Orice exces de greutate care poate apare pe oase se penalizeaza in concursuri. Privind din profil, lungimea corpului de la umeri pana la spate e putin mai mare decat decat inaltimea pornind de la sol pana la partea de sus a greabanului. Sunt descalificati in concursuri masculii cu inaltime peste 23½ inches si femelele de peste 22 inches.

Capul:
Expresia fetei e expresiva, dar prietenoasa; interesat si chiar neastamparata. Ochii migdalati, cu spatiu moderat intre ei, si dispusi un pic oblic. Ochii pot fi caprui sau albastri. Ochi de culori diferite sunt acceptati. Urechile sunt de dimensiuni medii, triunghiulare, apropiate si dispuse in partea de sus a capului. Ele sunt groase, bine imblanite, uspr arcuite pe spate, cu varfurile usor rotunjite indreptate in sus. Se penalizeaza urechi prea mari in comparatie cu capul, sau distanta dintre ele prea mare, sau daca nu sunt ferme.
Capul este de dimensiuni medii si proportional cu corpul. Capul este usor rotund, si devine mai ascutit incepand cu linia ochilor. Se penalizeaza capul greu sa nu prea conturat. Podul nasului e bine definit si drept de la partea de jos spre cea de sus. Se penalizeaza un nas nu prea drept. Botul este de lungime medie, adica distanta dintre partea de sus a nasului si baza este egala cu distanta de la baza pana la occiput.
Botul este de latime medie, se ingusteaza treptat la nas, cu varful ascutit, nu patrat. Defecte - Botul prea gros, sau prea scurt sau prea lung. Cainele gri are nasul negru, sau cafeniu cu negru; cainii roscati au nasul roscat, iar cei albi pot avea nasul de culoarea pielii sau alb. Nasul alb cu pete rozalii se accepta. Buzele sunt bine pigmentate si aproapiate. Dintii au inchiderea cu muscatura de foarfece. Defect: Orice muscatura, alta decat in foarfeca.

Gat, corp
Gatul este de lungime medie, arcuit si ferm cand cainele sta in picioare. Cand merge, gatul este alungit, astfel incat capul este usor purtat catre in fata. Defect: gat prea scurt si gros; gat prea lung. Sternul este adanc si puternic, dar nu prea larg, punctul cel mai de jos fiind in spate si la nivel cu coatele. Coastele sunt bine arcuite de la nivelul coloanei vertebrale, dar aplatizate spre partile laterale pentru a permite o libertate de actiune. Defect: piept prea adanc; coaste prea plate sau slabe.
Dosul: este ferm si puternic, la acelasi nivel cu spatele de la greaban la crupa. Acesta este de lungime medie. Spinarea este intinsa si slaba, mai ingusta decat coastele. Panta este la nivelul coloanei vertebrale, la un anumit unghi, dar niciodata prea abrupt pentru a restric?iona forta de tractiune spate. Defect: spate slab sau lasat, inclinat.

Coada:
Coada bine imblanita este dispusa chiar sub nivelul partii superioare a spatelui, si de regula este purtata pe spate, intr-o miscare gratioasa cand cainele puncteaza. Cand coada este purtata dreapta, nu se curbeaza pe nici o parte a corpului, si nici nu atarna la spate. Blana de pe coada este de lungime medie, de aproximativ aceeasi lungime cu blana de pe corp, laturi si partea de jos, dand impresia unei coi rotunjite. Defect: coada rupta sau prea arcuita; coada foarte stufoasa; coada dispusa prea jos sau coada prea mare.

Membrele anterioare:
Omoplatul e dispus spre spate. Unghiul bratului da dispunere a labelor usor spre inapoi, de la umar la cot, si nu perpendicular pe sol. Muschii si ligamentele care sustin partea de la umrr la coaste sunt puternici, fermi si bine dezvoltati. Defect: umeri drepti, sau umeri largi. Cand sta in picioare si privit din fata, picioarele sunt moderat distantate, paralele si drepte, cu coatele aproape de corp si nu catre in nici afara. Privit din lateral, metacarpienele sunt usor inclinate, dar flexibile. Osul este solid, dar nu prea greu. Lungimea membrelor anterioare de la cot la sol este putin mai mare decat distanta de la cot la partea de sus a greabanului. Defect: metacarpiene slabe; os prea gros/greu; deschiderea prea mare sau prea mica la membrele din fata. coatele in afara. Labele sun ovale, dar nu prea lungi. Labele sunt de dimensiuni medii, compacte, si bine imblanite intre degetele si pernite. Pernitele labelor sunt dure si au o piele groasa dar moale. Pernitele nu se compacteaa sau largesc cand cainele e in pozitie normala. Defect: Degete moi, pernite prea mari sau moi; pernite prea maoi si delicate; degete dispuse spre in afara sau spre interior.

Membrele posterioare:
Cand sta in picioare si se priveste din spate, picioarele sunt moderat departate si paralele. Partea dde sus e bine musculata si puternica. Pintenii, daca exista, trebuie indepartati. Defect: sufoc? ?i îndoit, în comun jaretului bine-definite ?i stabilite mic la sol the stifles well bent, the hock joint well-defined and set low to the ground. Dewclaws, if any, are to be removed. Defect: posterioare prea apropiate sau prea departate.

Blana:
Blana cainelui husky siberian este dubla si de lungime medie, dand un aspect de bine-imblanit, dar nu e atat de lunga incat sa nu se vada liniile corpului. Blana de dedesubt este moale si densa, si suficient de lunga pentru a sustine blana de la exterior. Firele de blana de la exterior sunt drepte si atarna oarecum lejer, niciodata nu sunt drepte de la trup. Lipsa blanii de dedesupt pe perioada mai calda este normala. Tunderea mustatilor si a blanii dintre degetele de la picioare si in jurul picioarelor pentru a prezinta un aspect mai ordonat este permisa. Tunderea blanii de pe orice alta parte a corpului cainelui nu trebuie sa fie tolerata si ar trebui sa fie sever penalizata. Defect: blana lunga sau dura. Textura prea dura sau pera matasoasa. Tunderea blanii, mai putin zonele permise specificate mai sus.

Culoarea:
Sunt permise toate culorile de la negru la albul pur. O varietate de culori la cap e intalnit si acceptat, chiar si mai multe linii care nu sunt intalnite la alte rase.

Mersul:
Mersul cainelui siberian este usor, si fara de efort. Este rapid si usor in picioare, cu un avans liber la un trap moderat rapid. Cand este privit din fata in timp ce merge la pas, crescand viteza , cainele husky siberian picioarele se inclina usor pana ce pernutele labutelor cad pe o linie direct in centrul longitudinal al corpului. In timp ce merge, membrele anterioare si posterioare sunt lansate catre in fata, drept, fara a indrepta coatele spre interior sau exterior. Fiecare membru posterior se misca pe linia piciorului anterior, de pe aceeasi parte. In timp ce cainele paseste, linia spatelui ramane ferma si dreapta. Defect: mers cu pas marunt, sau instabil, mers cu pas rotit, sau impleticit.

Temperament:
Temperamentul cainelui husky siberian este unul prietenos si bland, dar alert si energetic. Nu dezvolta calitati posesive are unui caine de paza, nu e nici prea suspicios cu privire la straini, sau agresiv cu alti caini. Unele rezerve si atitudini demne sunt de asteptat totusi la cainii maturi. Husky siberian e un caine inteligent, ii place sa munceasca tragand greutati/sanii, si foarte disponibili, facand din acest caine o companie agreabila si un muncitor binevoitor.